Jeg er forelsket! Det er dessverre ikke i en dame, men i en sykkel, en fatbike, en tjukkassykkel!

Ja altså ikke en sykkel for tjukkaser men en sykkel med brede tykke dekk og solid ramme.  I marka er det jo skiføre, men langrenn er jo ikke helt min favorittsport. Sist skitur i marka så jeg de nokså snåle syklene, som er laget for sand og snø. Jeg googlet litt for å finne ut hvorfor i huleste noen vil ha en så snodig sykkel, men nå vet jeg, og i ettermiddag har jeg prøvd en.

Ikke har den dempere, og ikke ser den veldig kul ut, men jammen var det moro. Fatbiken var ypperlig både i skiløypen og på sti. At skiløperne ikke var veldig happy for å møte meg på sykkel i sporet er en annen sak! Løypesjefen i Skiforeningen mener syklister som sykler i preparerte løyper er egoister siden skiløperne har så mye kortere tid de kan bruke marka. Man flyter oppå snøen med fatbike, og man kan sykle rett over hindringer som røtter, pinner og steiner.

Kombinasjonen av stort dekkvolum og superlavt dekktrykk fordeler belastningen på underlaget mye bedre enn en langrennsski, men det er vesentlig å kjøre med riktig dekktrykk i forhold til underlaget. Man må bruke hodet og vise hensyn, akkurat som man ikke ville spent på seg skøyteski og skøytet av sted i et nypreparert klassisk spor. Norsk organisasjon for terrengsykling holder på å utvikle fettvettregler, dvs. retningslinjer for fatbikesykling, slik at konflikter i størst mulig grad unngås.

NOTS Fatbike-vettregler:

  1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med skiløpere
  2. Du har alltid vikeplikt i møte med skiløpere, de har mye lengre bremselengde enn deg, mindre kontroll og tar mer plass i bredden i opp- og nedoverbakke
  3. Ligg til høyre mellom skisporene, eventuelt helt til høyre hvis mulig
  4. Brems ned til kontrollert fart når det kommer skiløper i mot, og passer skiløpere i samme retning som deg med varsomhet på venstre side
  5. Vær spesielt observant i nedoverbakker, det tar lengre tid å bremse på snø enn på sti/grus/asfalt
  6. Unngå å krysse skisporet mer enn nødvendig
  7. Unngå de mest populære utfartsstedene i kjernetiden på lørdager og søndager når langrennstrafikken er størst
  8. Unngå å sykle når det er gjennomslagsføre og du setter dype spor