Vi alle bruker klær på en daglig basis. Dette krever at man kjøper en del klær som passer til forskjellige anledninger, og som ikke minst får deg til å føle deg bra.
Dessverre er tekstilbransjen er en stor kilde til forurensning. Moteindustrien er ansvarlig for 8 % av verdens karbonutslipp og er en av de største forurenserne i verden. Det er imidlertid noen motemerker som tar skritt for å gjøre klærne mindre forurensende.
I dette innlegget går vi gjennom 3 ulike strategier som både du og klesmerker kan gjøre for å forbedre miljøet.
Strategi 1: Biologisk nedbrytbare stoffer
Det første trinnet i denne prosessen er å slutte å bruke syntetiske stoffer og begynne å bruke regenererende design for klær. Dette betyr å unngå alle slags stoffer som ikke vil brytes ned i naturen som polyester, nylon og akryl.
Bruken av syntetiske stoffer dreper sakte planeten vår. De lages vanligvis ved hjelp av petroleumsbaserte stoffer som det tar over hundre år å bryte ned. Ved å gå over til regenerativ design kan vi ikke bare hjelpe miljøet, men også spare energi og vannforbruk.
Biologisk nedbrytbare stoffer er laget av fornybare ressurser som plantebaserte materialer som kan brytes ned av naturlige prosesser til karbondioksid og vann uten noen skadelige effekter på miljøet eller levende ting rundt dem.
Dette betyr at de kan brukes som erstatning for konvensjonelle fast-fashion-artikler som er skadelige for miljøet og menneskers helse på grunn av deres giftige kjemikalier og syntetiske materialer.
Kjøp en ny jakke til kvinne, men husk å se hva plagget er laget av.
Strategi 2: Gjenvinning og gjenbruk av klær
Å gjenvinne klær er ikke så enkelt som det høres ut. Det krever mye tid og ressurser å produsere nye klær av gamle materialer. Men i forhold til å produsere klær på den vanlige måten, så er dette en bedre måte.
I Norge har vi noen bedrifter som tar på seg ansvaret med å hjelpe befolkningen. De gjør dette ved å samle inn gamle klær som ikke lenger er i bruk. Etter å ha blitt hentet fra forskjellige beholdere sorteres de etter bruksegnethet.
De fleste klærne repareres og sendes til de som trenger det; resten blir vanligvis omgjort til et nytt tekstilprodukt via gjenvinning.
En liste over noen av de som håndterer gamle klær:
Strategi 3: Lokal produksjon
Når vi eksporterer og importerer klær og andre varer, utsetter vi planeten vår for stor belastning fra transportutslipp. Alle varer som skal til et annet land må gjennom en lang og forurensende prosess av omlastning og transport.
I stedet for å kjøpe klær og andre varer som er laget i et annet land, bør man handle lokalt. Jo kortere klærne har reist, jo mer miljøvennlige er de! Vi mener ikke at du må handle fra lokaler, men du bør handle klær som er produsert så lokalt som mulig.
Når du kjøper klær fra nettbutikk, sørg for at produktet er laget i Norge. Da er det bare å legge det i handlekurven med god samvittighet!
Til slutt
Det er selvsagt mye mer innen teamet enn det som er nevnt. Kloden vår går i feil retning, og det er vi som må hjelpe henne med å komme seg på rett kurs igjen. Vi fortsetter å skade henne dag etter dag, og av den grunn er det nå vårt ansvar å gjøre det godt igjen.
Det beste du kan gjøre er å sende klærne dine til gjenvinning, samt å handle lokalt. Når det kommer til klesmerkene, så er de nødt til å endre store deler av produksjonsfasen.