Lav kvalitet på fast fashion.
Fremveksten av rask mote har forårsaket mange problemer for miljøet vårt, helsen vår og barnas fremtid.
Fast fashion er prosessen der forhandlere lager klær som er rimelige å produsere og selge. Dette gjør de ved å bruke materialer av lav kvalitet og sette ut produksjon til land med lavere lønnskostnader. Klærne lages billig, så forbrukerne vil kjøpe dem raskere enn de ville gjort om de var dyrere.
Denne praksisen har ført til mange negative konsekvenser for miljøet, for folk i produksjonsland og for folk i utviklede land som kjøper disse varene.
Negativ miljøpåvirkning ved fast fashion.
Fast fashion er et begrep som refererer til konstant produksjon av nye klær for forbrukere. Problemet er at denne typen forretningsmodell har en negativ innvirkning på miljøet. Klærne er billig laget, noe som betyr at de ikke er like slitesterke og at de må byttes oftere. Dette fører til økt avfall og forurensning.
Miljøpåvirkningen av fast fashion er ikke bare begrenset til selve klærne som danner store hauger med avfall. Det inkluderer også energien som brukes av fabrikker, vannforbruk og andre ressurser som brukes til å produsere disse klærne så raskt.
Økt klesforbruk ved fast fashion.
Fast fashion-selskaper tar over detaljhandelsverdenen. Industrien har vokst enormt det siste tiåret og er nå verdt 270 milliarder dollar globalt. Fast fashion-selskaper produserer mer enn 300 millioner plagg hvert år, som er en betydelig økning fra bare 15 år siden.
Det økte forbruket av klær har ført til produksjon av mer klær enn noen gang før, men med skadelige effekter på miljøet. I følge en studie fra Ellen MacArthur Foundation, «er tekstilindustrien en av de mest forurensende industrien i historien» og «er ansvarlig for 20% av klimagassutslippene». I tillegg kan fast fashion-bedrifter skape en økonomisk belastning for forbrukerne da de ofte selger klær til lavere priser enn andre forhandlere som gjør at forbrukerne kjøper mer klær og bruker mindre penger på andre ting.
Materialavfall i fast fashion industrien.
Materialavfallet er et alvorlig problem innen fast fashion industrien. Det er ingen enkel måte å gjenvinne ulike typer materialer som brukes for å produsere klær. Det finnes ingen standardisert metode for hvordan man bør ta hensyn til materialavfall, noe som kan føre til at miljøforurensinger og risiko for helserisiko øker. Materialavfallet kan være vanskelig å håndtere, spesielt når det gjelder plast.
Fast fashion bruker mye energi.
Fast fashion-industrien er en storforbruker av energi. Det er anslått at tekstilindustrien står for 2 % av globale klimagassutslipp, og moteindustrien som helhet står for 10 %.
Fast fashion-sektoren har vokst raskt de siste tiårene. I 2016 ble det anslått å være verdt 270 milliarder dollar globalt. Den raske veksten i denne sektoren har vært på grunn av dens lave produksjonskostnader, som ofte er drevet av billig arbeidskraft og lave miljøstandarder.
Dette betyr at fast fashion-industrien ikke bare forurenser miljøet vårt, men også bruker mye energi.
Usikre arbeidsforhold i sweatshops for å produsere fast fashion
Moteindustrien er en av de mest lønnsomme bransjene i verden. Den har vokst eksponentielt de siste tiårene, og denne raske veksten har ført til en rekke problemer med arbeidsforholdene. Fast fashion-industrien er et av de mest problematiske områdene der arbeidere er utsatt for lave lønninger, lange arbeidsdager og utrygge arbeidsmiljøer.
Les mer om arbeidsforhold i sweatshops. Der finner du en kort, men forklarende video.
Negativ innvirkning på utviklingsland der fast fashion produseres
Produksjonen av fast fashion skader ikke bare miljøet, men også menneskene som jobber i disse fabrikkene. Arbeiderne jobber lange timer under dårlige forhold og får ikke betalt nok penger til å få endene til å møtes. . Mange arbeidstakere opplever skader og arbeidsrelaterte sykdommer. Mange av disse fabrikkene er lokalisert i utviklingsland med lite eller ingen arbeidslover på plass. Klesarbeiderne får ofte ikke den riktige opplæringen eller rettferdige lønnen de fortjener, noe som kan føre til at de blir utnyttet. Fast fashion bidrar også til det økende inntektsgapet mellom lavinntekt, hverdagsmennesker og velstående
Forsyningskjeden i fast fashion er dårlig
Forsyningskjeden på rask mote er dårlig fordi den ikke er bærekraftig. Det er ikke bærekraftig fordi industrien må produsere mye klær og de må også være billige. Dette betyr at klærne er laget av materialer av lav kvalitet og de er laget i land der arbeidslovgivningen ikke håndheves. Dette fører til at klærne blir dårlig laget og så må.
Ønsker du å kjøpe bærekraftige klær?
Vi samarbeider med Brandsonly.no som har klesmerker som er etiske i sin produksjon, Du kan blant annet kjøpe skjorter, gensere og cardigans, herre jakker, herre bukser, herre jeans og dongeribukser og alt annet du trenger til din bærekraftige kles kolleksjon.
Du kan også lese mer om bærekraftig produksjon ← her