En titt på tekstilindustrien på 1800-tallet

Nettsiden er sponset av Brandsonly.no – Et nettsted som samler utvalget fra over 50 nettbutikker på ett sted.

Publisert

en symaskin som blir brukt for å arbeide med tekstiler fra tekstilindustrien

Tekstiler er en viktig del av den globale økonomien. Det er anslått at på 1800-tallet utgjorde tekstiler en femtedel av verdens bruttonasjonalprodukt. Tekstilproduksjon var også en dominerende kraft i mange økonomier og samfunn i løpet av denne tidsperioden.

Tekstilproduksjonens historie kan spores tilbake til Italia på 1300-tallet. Det tidlige mennesket brukte dyreskinn, gress og andre naturlige materialer for å lage klær og sengetøy. Etter hvert som sivilisasjonene utviklet seg, begynte de å bruke mer sofistikerte vevteknikker for å lage tøy av ull, silke, lin og bomull.

Hvordan påvirket den tidlige utviklingen av tekstiler industrialiseringen?

Tekstilindustrien var en av de første industriene som ble revolusjonert av oppfinnelsen av nye maskiner. Den industrielle revolusjonen økte produksjonen av tekstiler betydelig, inkludert ull, bomull og lin. Fabrikker ble bygget i tekstilbyer som Manchester og Leeds slik at de kunne fungere hele døgnet.

Oppfinnelsen av drevne vevstoler og spinningjennier ga opphav til en mer mekanisert produksjonsprosess, som muliggjorde produksjon av tekstiler i mye større skala enn tidligere.

Konsentrasjonen av fabrikker gjorde det mulig for fabrikkeiere å utnytte billigere arbeidskraft som gjorde dem i stand til å senke prisene for forbrukerne.

Hva var erfaringen for tidlige kvinnelige tekstilarbeidere?

Kvinner i tekstilindustrien før den industrielle revolusjonen var i stor grad ansvarlige for spinning og veving av tekstiler. Kvinner utgjorde en stor prosentandel av arbeiderne i denne sektoren, med noen anslag som tyder på at de utgjorde så mye som 80 %. av arbeidere i industrien.

I industriell tid begynte kvinner å miste jobbene sine på grunn av mekanisering og automatisering av tekstilproduksjon. I 1850 var bare tre prosent av tekstilarbeiderne kvinner.

Les om hvordan kvinner sto opp mot et mannsdominert samfunn.

Fremveksten av bomullsfabrikker og moderne produksjonsmetoder

Bomullsindustrien var en av de første som tok i bruk moderne produksjonsmetoder. Disse nye metodene var preget av maskineri, arbeidsdeling og bruk av råvarer. På begynnelsen av det nittende århundre var det to typer arbeidere i bomullsindustrien: slave og frie. Slaver utgjorde det meste av arbeidsstyrken i tekstilindustrien på grunn av deres lave kostnader og tilgjengelighet.

Bomullsfabrikker sysselsatte kvinner og barn i noen tilfeller, som hadde blitt fordrevet fra sine tidligere yrker ved innføring av maskiner eller fordi de kunne jobbe for lavere lønn enn menn.

Lovgivning i India som forbød ansettelse av barn under en viss alder av ti førte til at et stort antall barn ble gateselgere og småskala fabrikkarbeidere. I Pakistan ble bomullsfabrikker etablert i Lahore fra 1854 og fremover og ble de viktigste arbeidsgiverne gjennom 1930-tallet.

Kjøp høykvalitetsklær til kvinne.

Tekstilindustri i 2020-årene, fremtidige trender for tekstilindustrien

På 2020-tallet vil vi se tekstiler gjøre comeback ettersom bærekraftige materialer blir mer populære. Tre sentrale trender som vil føre til gjenoppblomstringen av tekstilindustrien er: fremveksten av nye teknologier innen tekstilproduksjon, fokus på bærekraft og etisk produksjonspraksis, og et ønske om tilpassede produkter. I dag er det også sånn at selv utenlandske transportører har strenge krav om at arbeidere har tatt teoriprøven for bil førerkort og kjører i forsvarlig tilstand med så lite klimautslipp som mulig.

Kravet om tilpasning innen klær, tilbehør og tekstiler vil føre til fremveksten av nye teknologier innen tekstilproduksjon. Slike teknologier kan inkludere 3D-utskrift, nanoteknologi og robotikk (arbeidets fremtid). Sentrale utviklinger innen nanoteknologi vil gjøre det mulig å lage nye materialer med andre egenskaper enn det tradisjonelle stoffet.

Disse materialene kan brukes til skapelsen av tekstiler som er sterkere, mer elastiske, holdbare og brannsikre (ved hjelp av nanoteknologi). Tekstilindustrien vil også oppleve et skifte fra bomull og ull til nye bærekraftige materialer som hamp, lin og plastposer. Disse materialene tillater produksjon av tekstiler med forbedret holdbarhet.

Her får du kjøpt holdbare klær!

Se et samlet utvalget fra over 50 nettbutikker på ett sted

Brandsonly.no har samlet utvalget fra over 50 nettbutikker og gjort det enkelt for deg å få oversikt over de beste tilbudene og mest trendy moteplaggene.

Flere
innlegg